Het is 2017 wanneer ik door mijn man een lakstempel met heraldisch wapen op mijn bureau gedeponeerd krijg met de opdracht om het familiewapen uit te zoeken.
Dat is voor mij geen straf. Integendeel. Soms is het zo gepiept, vooral door het CBG zoeksysteem. Soms duurt het wat langer. Dan dwaal ik door wapenoverzichten, archieven en documenten op het internet, door de bekende boeken van J.B. Rietstap en A.A. Vorsterman van Ooijen, bekijk ik blad voor blad de prachtige historische wapenboeken die digitaal beschikbaar zijn, soms ga ik naar een kerk of graf. Soms duurt het 7 jaar.
Eerst een foto gemaakt, dan spiegelen en omschrijven:
Ik zie een wapen gevierendeeld met hartschild,
het hartschild: in blauw / azuur een kroon,
het schild:
in I. in rood/keel een omgewende, klimmende, dubbelstaartige leeuw,
II. in zwart/sabel een griffioen
III. in zwart een omgewende griffioen
IV. in rood een klimmende leeuw
met een aanziende, gekroonde helm,
het helmteken van zes struisveren
en dekkleden.
Daarnaast weet ik de herkomst:
nakomelingen of erven van Brunier / Bruinier
De jarenlange zoektocht heeft mij geen sluitende oplossing geboden, maar ik meen dat die mogelijk ligt bij de moeder van Abel Tassin d'Alonne,
Jeanne de Bommert Silvercroon en haar stiefvader Pieter Spiering Silvercroon en hun binding met Holland (de leeuw) en Ostergotland (de griffioen)
Over Pieter en Abel is veel te vinden, maar Jeanne's leven blijft obscuur, verwarrend, doch intrigerend.
Bladzijden vol heb ik geschreven met aantekeningen, screenprints en documenten opgeslagen. Ik zocht in o.a. Nederland, Frankrijk, Engeland, Pruisen, Norsholm herrgard in Ostergotland en As' Kloster in Halland Zweden en Engeland,
met allerlei naamsvariaties, zoals:
Pieter / Peter / Petter / Pjotr
Spiring, Spieringh, Spieringk, Spierinck, Spierink, Spirinck, Spierincx, Spierync, Spieryncx, Spierinek, Spirin, Silfvercrona, Silbercroon, Silbercron, Silver-Crona, Silfwercrona, Silverkroon, Silver Croen, Silvercroen, Sylvercroon, Guldecroon, Guldenkroon, Gulde Kroon, Daurees, d'Aurees, Dore, Doore, Daurcet, Bommartz, van Bommert, Blommert, Blommaert, Bemmert, Bominert, Abel / Abell Tassin / Tassien / Tassine D'Allone, D'Allonne, Tassin seigneur Dalone, Dallone, Dallon, Allowne, Delone, Allonne,
Jeanne / Johanna / Jane / Jenne de Bon pert Silvercroon, juffr. Silvercrona, jufvrouw Brunier / Bruinier, De Brunier de Villesablon,.
Graag verwijs ik naar een artikel in Gen. Magazine voor Familiegeschiedenis van het CBG in Den Haag, jaargang 25, nummer 3, September 2019, bldz. 62-67 "Tassin, pion van Oranje" door Bart van Lieshout en Guus van Breugel
en naar de Nieuwe Kerk in Delft voor een glas en lood raam waar Willem van Konijnenburg rond 1932 Abel Tassin d'Alonne vrij heeft verbeeld terzijde van Willem III en Mary Stuart II.
Tot slot: de vriendschap van Abel met Jean / John de Robethon en de teksten over the black chamber of the Dutch republic met codebrekers, spionage netwerken en achterdeuren, lazen als een thriller, de bijnaam van Robethon's vrouw, Madame Grenouille, deed me in de lach schieten en hier vrolijk afsluiten.
Ik berg de boel op en neem een wijntje.
tekst: Marx Warmerdam, Mei 2025
zegelstempel: collectie Delta 98 Den Haag